Ulogujte se

Cvijanović: Stranci se previše miješaju, potreban realističniji pristup Zapada

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da se stranci previše miješaju u ovdašnju situaciju i da je njihov angažman na ovim prostorima uglavnom bio kontraproduktivan, a tipičan primjer pogrešnog postupanja i nerazumijevanja suštine je BiH. Cvijanovićeva je rekla da su mnogi stranci, sprovođenjem nekih svojih ideja i zamisli, komplikovali situaciju na Balkanu i u BiH."Nisam primijetila da su konstruktivnim pristupom nešto razriješili u potpunosti. Kada se činilo da jesu, uvijek je iza toga ostajao trag ili bolna tačka koja je nakon toga morala da se rješava. Uvijek su to bili zamrznuti konflikti, rješenja... Nikad nijednu stvar nisu doveli do kraja", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Novom Gradu.

Ona je navela da nije diplomatski doći u neku zemlju i reći /kao pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji/ "vi ne smijete da sjedite na dvije stolice i morate sarađivati samo sa nama".

"Mislim da je to upravo tako okarakterisano u Srbiji. Mi smo ovdje male zemlje i treba da sarađujemo i gajimo dobre odnose sa svima. Ako ste u dobrim odnosima sa Rusijom, to nikako ne isključuje nekog drugog i obrnuto", objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Zapad napravio histeriju i predimenzionirao ulogu Rusije i njen uticaj na ovim prostorima i na Balkanu, a minimizirao u potpunosti uticaj nekih radikalnih elemenata i zemalja, koji su očito prisutni.

Cvijanovićeva je poručila da u pristupu Zapada ovim prostorima treba više realnosti, što će donijeti i više reda.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).