Ulogujte se

VSTS BiH: Odluke sudija ne mogu se prilagođavati očekivanjima

Visoki sudski i tužilački savjet BiH saopštio je danas da je neprihvatljivo svako komentarisanje nepravosnažnih sudskih odluka od predstavnika političke vlasti i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti.

Povodom reakcija predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske i Srbije na prvostepenu presudu Suda BiH u krivičnom postupku protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, iz VSTS-a su poručili da se ishodi sudskih postupaka ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti.

"Pozivi na ukidanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, nagovještavanje mjera koje bi za posljedicu imale pravnu nevažnost odluka navedenih pravosudnih institucija na području Republike Srpske, te poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud BiH predstavljaju neprimjeren pritisak na pravosudne institucije na nivou BiH", navodi se u saopštenju ove pravosudne institucije.

VSTS napominje da su sudije "nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona".

"Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i nisu dužni da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke", pojasnili su u VSTS-u.

Prvostepenom presudom Sud BiH oslobodio je ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Orića je Tužilaštvo BiH, zajedno sa drugooptuženim Sabahudinom Muhićem, koji je, takođe, oslobođen optužbi, teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice nad srpskim zarobljenicima.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).