Ulogujte se

Šta piše u Rezoluciji o vojnoj neutralnosti?

Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, definisana je neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze, te da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

"Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo", navedeno je u Rezoluciji.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim, Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", piše u Rezoluciji.

Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija Republike Srpske na sprovođenje Rezolucije, primjenjujući ustavne nadležnosti Republike. Svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom.

Na poštovanje Rezolucije, Narodna skupština obavezuje sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH jer su birani u Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprečavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

Prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

U Rezoluciji se napominje da je Republika Srpska trajno opredijeljena za poštovanje ustavnog poretka BiH nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske. Dejtonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi kao provedbeni sporazumi mogu se mijenjati samo uz sporazume strana - Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema Ustavu, Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu BiH, samostalno obavlja ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito aneksom četiri - Ustavom BiH dodijeljene institucijama BiH.

Teritorija Republike Srpske je jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom tri i aneksom dva Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazum o pograničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima.

"Teritorija Srpske u procentu 49 i 51 odsto teritorije Federacije BiH su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica BiH. To potvrđuje i arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko distrikt kao suvlasništvo oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije BiH", istaknuto je u Rezoluciji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).