Ulogujte se

Vučić: Jačaćemo saradnju sa Srpskom, jer tako pomažemo i BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni.Vučić je rekao da je tek formiran tim u Srbiji za rad na deklaraciji o očuvanju jezika i kulture srpskog naroda, a neki već prebacuju i daju komentare na nešto što nisu ni vidjeli, već apriori nešto odbacuju samo zato što Srbi, ili Hrvati ili Bošnjaci "imaju mozak" da sačuvaju svoju kulturu i jezik.

Vučić je naglasio da je odluka Suda BiH da oslobodi ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića bila veoma teška za Beograd, posebno jer postoje svjedoci počinjenih zločina. Istakao je da Srbija želi da nastavi dobre odnose sa BiH jer smatra da su oni ključ očuvanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Kako je rekao, stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH.

Predsjednik Srbije je rekao i da ima zamjerki da Srbija samo daje RS, i poručio da će pomagati i Federaciju.

"Šta je problem - nikako ne razumijem zašto toliko malo povjerenja imamo već idemo sa predrasudama o nečemu što ništa ne znamo. Normalno je da pomognemo srpskom narodu i mislim da su vrtići i škole mnogo bolje "od slanja bombi i granata" rekao je Vučić. Dodao je da se apsolutno slaže sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o saradnji Srbije i Republike Srpske i poručio da se nada da će biti još bolja.

Rekao je da je Srbija danas uplatila 500.000 evra za izgradnju Sabornog hrama u Mostaru, istakavši da je to značajno za opstanak srpskog naroda u tom gradu i Hercegovini, kao i za obnovu pravoslavnih svetinja. Podsjetio je da je Srbija za obnovu tog hrama već ranije izdvojila 200.000 evra i zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću što je inicirao tu donaciju.

Čović je rekao da ga raduje što je Srbija izvdojila novac za, kako kaže, naš hram u Mostaru i što će biti zemlja partner na Mostarskom sajmu na proljeće.

On je izrazio nadu da će ekspertski tim Srbije do novog susreta Vučića sa članovima Predsjedništva BiH, koji je planiran za 6. i 7. decembar u Beogradu, dati svoj prijedlog za rješavanje spornih dijelova granice i da će taj problem biti trajno riješen. Čović se saglasio sa Vučićem da bi trileteralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH, koji se planira do kraja godine, bio od opšteg značaja.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).