Ulogujte se

Arapi u BiH "upumpavaju" nelegalni novac

U legalne novčane tokove BiH u prošloj godini je kroz finansijski sistem ubačeno 32.084.951 KM nelegalno stečenog novca, dok je nastala materijalna šteta od prijavljenih 1.319 krivičnih djela privrednog kriminala iznosila 30.026.846 KM, podaci su Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Prema dokumentu "Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2016" koji posjeduje "Večernji list" u izdanju za BiH, prošle godine osnovan je veći broj pravnih subjekata u vlasništvu, uglavonom lica arapskog porekla, i to iz Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina, Iraka, Libana i Pakistana.

Pravna lica fiktivno osnivaju na svoje ime državljani BiH, nakon čega stvarni vlasnici, strani državljani, pribavljaju boravišnu dozvolu i vrše kupovinu nekretnina na ime novoformiranog pravnog subjekta. Arapi osnivanjem pravnih subjekata u BiH izbjegavaju propise i dobijaju boravišne dozvole, te stiču vlasništvo nad nekretninama, što im nije dopušteno kao fizičkim licima.

Nakon ostvarivanja svih uslova za neometani boravak u BiH, strani državljani ili obustavljaju poslovanje pravnih subjekata u njihovom vlasništvu ili održavaju mali obim poslovanja koje im služi kao osnova dokazivanja da taj privredni subjekt posluje.

List podseća da je prošle godine pokrenuta akcija "Nekretnina" u kojoj je proveren 691 pravni subjekt i 16 turističkih naselja, većina na području Kantona Sarajevo. Fiktivnih kompanija najviše je osnovano na području Ilidže, a uglavnom je reč o arapskim osnivačima. Nekim kompanijama nisu mogli ući u trag jer su prijavljene na nepostojećim adresama, a računi pojedinih kompanija su "mirovali", dok su kupovane skupe nekretnine i zemljišta.

Indikativno je da je deo platnih transakcija vršen u gotovini, što upućuje na mogućnost izbegavanja plaćanja PDV i na pranje novca, piše list.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).