Ulogujte se

Službeniku Granične policije godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenom presudom osudilo je službenika Granične policije Aleksandra Pekića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Pekić je prvostepenom presudom, koja mu je izrečena u aprilu, osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbacilo žalbu njegove odbrane, dok je žalba Tužilaštva BiH uvažena, pa je kazna preinačena na godinu zatvora.

Uz zatvorsku kaznu, prvostepenom presudom Pekiću je izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude, prenosi Birn.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, Pekić je početkom 2016. kao službenik Јedinice granične policije - vođa tima pasoške kontrole na sarajevskom aerodromu, u namjeri sticanja protivzakonite imovinske koristi, iskoristio položaj tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli i da je Pekić, prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u prtljagu putnika.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).