Ulogujte se

"U BiH problem terorizma malo više izražen nego u zemljama regiona"

U BiH je problem terorizma malo više izražen nego u zemljama regiona, što se ne može negirati, izjavila je predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Ona je novinarima u Sarajevu rekla da su u BiH izvršena četiri teroristička akta i istakla da takvih napada nije bilo u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Pandurevićeva je navela da je problem terorizma prisutan u cijeloj Evropi, a da je u BiH blaži nego u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama Evrope.

Komentarišući inicijativu da se članovi Predsjedništva BiH biraju indirektno, ona je navela da je to stari prijedlog, te istakla da SDS insistira da izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske bude direktan, a nema ništa protiv da se bošnjački i hrvatski članovi biraju u Parlamentu Federacije BiH .

"Republika Srpska i FBiH potpuno su asimetrične i drugačije uređene. Imamo drugačiji izbor delegata u Domu naroda. I tu se rješenje može napraviti asimetrično. Nemamo ništa protiv takvog rješenja", istakla je Pandurevićeva.

Ona smatra da se indirektnim izborom članova Predsjedništva BiH umanjuje njihov legitimitet i da je direktni izbor najbolji.

Kada je riječ o popunjavanju Kluba srpskih delegata u Parlamentu FBiH, Pandurevićeva je navela da je u Parlamentarnoj skupštini BiH prije dvije-tri godine usvojen dokument kojim se poziva Parlament FBiH da izmijeni Ustav FBiH u tom dijelu.

"To su podržale sve političke partije u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali nikome u FBiH nije palo na pamet da pokrene tu inicijativu", rekla je Pandurevićeva.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).