Ulogujte se

Savanović: Ustaška ideologija i dalje je živa u Hrvatskoj

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas Srni da je ustaška, fašističko-nacistička ideologija i dalje živa u Hrvatskoj.

Savanović je istakao da je ta ideologija projektovana još u vrijeme Ante Starčevića, kada je rečeno da Hrvatska praktično i strateški mora da protjera Srbe preko Drine i popuni svoj "stomak" Bosnom i Hercegovinom.

"Ona taj 'stomak' sada nema i nije imala ni za vrijeme austro-ugarske okupacije ovih prostora, jer su brana tome Srbi u BiH", rekao je Savanović, koji će danas u novosadskom Veterniku prisustvovati obilježavanju 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

Savanović je, govoreći o "Oluji" u kojoj je sa vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 poginulo i nestalo, rekao da Srbi moraju znati da pomenuti procesi nisu završeni i da se u Hrvatskoj ustaška ideologija stalno dozira na razne načine.

"Moramo biti oprezni i, ne daj Bože, računati na stvari koje su se desile četrdesetih i devedesetih godina 20. vijeka", napomenuo je Savanović.

On je ocijenio da je "Oluja" bila čist primjer agresije Hrvatske vojske i NATO-a.

"Pri tome, ubijani su djeca, žene, starci i to je istorijska tragedija koja mora ostati u svijesti svakog Srbina, bez obzira gdje živio", poručio je Savanović.

On je naglasio da odgovorni za zločine nad Srbima u "Oluji" moraju odgovarati pred sudom.

"Ubijati ljude koji bježe u koloni i bombardovati ih iz aviona i na razne druge načine nešto je što zdrav razum ne može shvatiti. Upravo je nekažnjavanje ratnih zločinaca Nezavisne Države Hrvatske u periodu 1941. i 1945. godina, kada je počinjen genocid nad Srbima, osokolilo njihove potomke koji su to napravili. I ponovo će ih osokoliti", upozorio je Savanović.

On je s tim u vezi pozvao na odgovornost i Haški tribunal, sudove i tužilaštva u Hrvatskoj i BiH, "jer ako se ne kazne zločinci iz devedesetih, to će biti inicijalna kapisla za neke događaje u budućnosti".

On je rekao da mlađe generacije moraju da znaju "našu tešku i krvavu istoriju", obilježenu stradanjima Srba u 20. vijeku, te da u okviru tih znanja grade svoju budućnost i strategiju kako ostati i opstati na ovim prostorima.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).