Ulogujte se

Čubrilović: Uticaj SDA na pravosuđe zabrinjavajući za sudbinu BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je uticaj SDA na Ustavni sud, Tužilaštvo i Sud BiH zabrinjavajući za sudbinu BiH, te naglasio da političko Sarajevo mora prihvatiti da je Srpska ravnopravan entitet čiji se stavovi moraju poštivati. "Sve za šta se navodno zalaže ta stranka ruši kroz politički uticaj na presude Ustavnog suda. Time je najviše ugrožena budućnost BiH", rekao je Čubrilović.

On je za "Glas Srpske" naveo da se od početka znalo da je optužnica Tužilaštva BiH protiv članova Komisije za referendum o Danu Republike Srpske bila politička i pravno neodrživa, zbog čega je Sud BiH donio jedino rješenje koje ima pravnu osnovu.

"Postupajuće sudije nisu željele da se upuštaju u političke kvalifikacije", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH pod direktnim političkim uticajem stranaca i bošnjačkih stranaka, jer su trojica stranih sudija i dvoje Bošnjaka, bivših visokih funkcionera SDA, ranije donosili odluke protiv Srpske i demokratske volje srpskog naroda.

Čubrilović kaže da u Sarajevu nikako da prihvate realnost da ne mogu sami vladati cijelom BiH, koja je definisana kao zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te jedino kao takva može opstati.

"Političko Sarajevo mora da prihvati da je Srpska ravnopravan entitet čiji se stavovi moraju poštivati. Srpska nije ugrožena sve dok njene institucije funkcionišu, rade u punom kapacitetu i dok se poštuje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Čubrilović i dodao da su nadležnosti prenesene na nivo BiH bolje funkcionisale dok su bile na nivou entiteta.

Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a, smatra da je politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da tenzije neće biti smirene do izbora iduće godine.

On je naveo da nije jasno ko čini većinu na nivou BiH i da li Savjet ministara BiH ima podršku.

"Sve institucije su na klimavim nogama, osim institucija Srpske koje su stabilne", naglasio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, situaciju usložnjavaju poslanici i odbornici koji mijenjaju političke stavove i stranke, zbog čega je potrebno što prije mijenjati Izborni zakon i odrediti da mandat pripada strankama, a potrebno je i da političari više vremena i razmišljanja posvete pronalaženju rješenja za osnovna životna pitanja građana i realni sektor.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji, Čubrilović kaže da tu nema sukoba, već različitih mišljenja o pojedinim pitanjima.

"Koalicija na nivou Srpske je stabilna jer donosimo zakone, ispunjavamo obaveze i institucije funkcionišu", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da je DNS odlučan da predloži kandidata za jednu od dvije pojedinačne funkcije - predsjednika Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čubrilović je rekao da u tom smislu očekuju razumijevanje i podršku koalicionih partnera da bi DNS mogao da od svojih članova i simpatizera traži da daju podršku zajedničkom kandidatu na drugu pojedinačnu funkciju.

On je rekao da DNS u Banjaluci podržava gradonačelnika Igora Radojičića, te da očekuju da će imati dovoljan broj odbornika da formiraju klub koji će sprovoditi stranačku politiku.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).