Ulogujte se

Širi se požar kod Jablanice

Požar na planini Čvrsnica u blizini Jablanice proširio se prema rejonu Pograda, saopštio je Operativni centar civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. Iz Operativnog centra navode da helikopter Oružanih snaga BiH, koji je djelovao na ovom požarištu, nije mogao da ugasi vatru.

U Civilnoj zaštiti Jablanica smatraju da je i dalje potrebno djelovati iz vazduha i tako spriječiti prodiranje požara prema platou Plase, gdje se nalazi borova šuma i endemska vrsta munike.

Kada je riječ o Mostaru, gori na nekoliko lokacija u Pologu, ali sada ne predstavlja opasnost po stanovništvo i imovinu.

Vatra je juče na tom području zahvatila šumu, nisko rastinje i travu na oko 100 hektara zemljišta, a ugrožavala je i dvadesetak kuća, navode iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Još je aktivan požar na području Bjelojevića u Stocu prema opštini Neum, gdje gore trava i nisko rastinje, koji trenutno ne predstavlja opasnost ni po stanovništvo, ni po imovinu.

Visoko i nisko rastinje gore i na području Gornjeg Hrasnog - Podkula, a osim njega aktivan je i požar na brdu iznad sela Hutovo.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).