Ulogujte se

Bećirović izvrijeđao predsjednika Srbije

Denis Bećirović, poslanik SDP-a na sjednici Predstavničkog doma PS BiH uputio je pitanje Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem SM BiH upitavši ga na osnovu kojih argumenata Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i bivšeg premijera Srbije naziva prijateljem BiH? Bećirović je optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je učestvovao navodnoj opsadi Sarajeva, kao i da je 1995. godine u Skupštini Srbije dao skandaloznu izjavu da za jednog Srbina treba ubiti stotine Bošnjaka.

Nastavljajući optužbe Bećirović je naveo da je Vučić 2007. stavljao natpise -  Bulevar Ratka Mladića.

On je upitao Zvizdića na osnovu kojih argumenata tvrdi da je Vučić prijatelj BiH?

Zvizdić je rekao da je potpuno jasno opredjeljenje Savjeta ministara BiH prema daljem razvoju dobrosusjednih odnosa.

- Sarađujemo s njima štiteći ustavni poredak i integritet BiH i u tom smislu ta saradnja ide uzlaznom putanjom, a nije bilo nikakvih oficijelnih poteza ili aktivnosti koje bi značajno ugrozili suverenitet ili međunarodnopravni subjektivitet BiH – rekao je Zvizdić.

Bećirović je istakao da su razgovor i saradnja poželjni, ali predstavljati ih kao prijatelje nije dobra politika.

- Naši prijatelji u Srbiji su ljudi poput Nenada Čanka, Sonje Biserko, Nataše Kandić, Čedomira Jovanovića i za njih možemo reći da su prijatelji, a Vučić još niti jednim potezom to nije pokazao. On i dalje negira na međunarodnom sudu dokazani "genocid". Da se mora razgovarati jasno nam je ali se mora voditi račina kako ih oslovljavate. Vučić retoriku mijenja, ali svoju ćud nije promijenio – zaključio je Bećirović.

Teške optužbe su nastavljene i iz Socijaldemokratske partije BiH.

Aleksandar Vučić je nekada bio ponosni četnik i radikal, a danas je samozatajni mirovanjak koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju, dok istovremeno dopušta, i to nimalo slučajno, da njegovi ministri veličaju kako kažu agresorsku i zločinačku politiku Slobodana Miloševića, navedeno je i u saopštenju iz SDP-a.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).