Ulogujte se

Suđenje Oriću: Završne riječi Tužilaštva 29. avgusta

Sud BiH zakazao je za 29. avgust iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u predmetu koji se vodi protiv komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.Ulaganjem dodatnih materijalnih dokaza odbrane danas je okončan dokazni postupak u ovom procesu.

Sud je prihvatio prijedlog Orićevog branioca Lejle Čović da se kao dokaz uvede dio video-snimka na kojem komandant Drinskog korpusa pukovnik Milenko Živanović govori o osnivanju Bratunačke brigade.

Prihvaćen je i izvod sa "Vikipedije" o osnivanju Bratunačke brigade po naredbi Drinskog korpusa od 14. decembra 1992. godine.

Čovićeva je rekla da su ovi dokazi relevantni za tačku tri optužnice jer dokazuju aktivnosti koje su vođene mjesec dana prije akcije na selo Kunjerac.

Odbrana je uložila i geografsku kartu područja Srebrenice na kojoj su naznačena relevantna područja i raspored jedinica tokom akcije na Kunjerac, čime odbrana nastoji da dokaže odsječenost muslimanskih sela i nemogućnost međusobnog kontakta.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili zarobljenike srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu održanom 13. juna pred Sudom se pojavio dodatni svjedok Tužilaštva BiH Branislav Milošević.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).