Ulogujte se

Cvijanovićeva u Ontariju o položaju mnogobrojne srpske zajednice

U okviru službene posjete Kanadi, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Torontu sa ministrom za državljanstvo i imigraciju Vlade kanadske provincije Ontario Laurom Albaneze.Tokom sastanka razgovarano je o položaju mnogobrojne srpske zajednice u provinciji Ontario, sa posebnim osvrtom na mogućnosti za unapređenje saradnje između ove kanadske regije i Republike Srpske.

Ponovila sam da je naša zajednica koja ovdje živi most za saradnju Ontarija i Republike Srpske, da daje veliki doprinos izgradnji Kanade, tako da mi očekujemo da će zajedno, kroz mogućnost investicija, moći da pomognu Srpskoj - rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Provincija Ontario je ekonomski gigant Kanade, ali i cijele Sjeverne Amerike. Sa oko 12 miliona stanovnika i Torontom kao glavnim gradom, predstavlja važan političko-društveni segment Kanade.

Ministarka Albaneze je izrazila zadovoljstvo posjetom premijerke Cvijanović, poručivši da će vrlo rado posjetiti Republiku Srpsku i prenijeti svoja iskustva u radu Vlade Ontarija.

Osim ovog susreta, predsjednica Vlade se u susrela Torontu sa uticajnim predstavnicima privrednog života Kanade. Domaćin ovog susreta bila je ugledna privrednica iz Kanade srpskog porijekla Rebeka Mekdonald. Susret je bio višestruko koristan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Rebeku Mekdonald ordenom časti sa zlatnim zracima za priznati javni rad i rezultate, kao i za doprinos razvoju odnosa između naroda Srpske i Kanade.

Mekdonaldova je najavila dolazak u Banjaluku na jesen.

Ja sam jako impresionirana Banjalukom i Republikom Srpskom. Obožavam ljude koji su svoji, koji stoje na svojim nogama na svojoj zemlji, a Republika Srpska upravo to radi i zaista me čini jako ponosnom - rekla je ona.

Republika Srpska je predstavljena  na viskom institucionalnom nivou, a osim toga sagovornice su se usaglasile da postoji obostrani interes za intezivnijim kontaktima.

Premijerka Cvijanović je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama razgovarala i sa bivšim ministrom vanjskih poslova Kanade Džonom Berdom.

Sastankom sa Rebekom Mekdonald završena je posjeta premijerke Srpske Torontu. Cvijanovićeva je imala priliku da se sastane sa visokim zvaničnicima kanadskih institucija i da prezentuje političke stavove Republike Srpske, te razgovara o ekonomskoj i privrednoj saradnji Srpske i Ontarija.

Predsjednicu Vlade Republike Srpske u Kanadi očekuje i posjeta gradu Hamiltonu, u kojem živi brojna srpska dijaspora, te neki od najuspješnijih srpskih privrednika.

Reks, koji je dobar poznavalac prilika u našem regionu, interesovao se za dinamiku u procesu evropskih integracija i mogućnosti za unapređenje regionalne saradnje. Cvijanovićava je naglasila da je Srpska, uprkos brojnim izazovima sa kojima se susreće, ostvarila visok stepen realizacije reformskih mjera. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).