Ulogujte se

Sarajevske vlasti opstruišu vraćanje imovine SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi još nije vraćena oduzeta imovina u Sarajevu i Federaciji BiH, dok je to učinjeno Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici, iako BiH nema zakon o restituciji, piše beogradska "Politika".

List navodi da su svi dosadašnji pokušaji da SPC bude vraćena imovina nacionalizovana poslije Drugog svjetskog rata završavali neuspješno zbog opstrukcije vlasti u Sarajevu kako kantonalnih, tako i federalnih.

Sarajevski paroh Vanja Jovanović rekao je da se zakon o restituciji navodi kao glavni problem svaki put kada se pokrene pitanje vraćanja imovine SPC.

- Ovaj odgovor bio bi prihvatljiv kada bi se situacija u kojoj se mi nalazimo odnosila i na sve ostale. Dakle, imovina je u "dobroj volji" vraćena drugima, ali ne i SPC - rekao je Jovanović za "Politiku".

Riječ je o nekretninama koje se uglavnom nalaze u centru Sarajeva, a među kojima su i zgrade Bogoslovije iz 1882. godine, gdje je sada Ekonomski fakultet i Kola srpskih sestara, nekoliko desetina stanova, te zemljište na Marijin dvoru na kojem su izgrađene današnje zgrade parlamenta i Savjeta ministara BiH, hotel "Holidej in", kao i sportska dvorana "Zetra" na Koševu.

Protojerej Jovanović kaže da se u međuvremenu kompletna priča o vraćanju imovine SPC u Sarajevu promijenila samo utoliko što su lokalne vlasti odobrile Crkvi da može da koristi jedan od prostora koji je u njenom vlasništvu, i to pod uslovom da svakog mjeseca plati zakupninu.

Prije skoro osam godina predstavnici Vlade Sarajevskog kantona, Federacije BiH i sarajevske opštine Stari grad potpisali su protokol kojim su se obavezali na vraćanje Bogoslovije. Taj protokol su potpisali i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko i njegov zamjenik Rafi Gregorijan.

List ističe da protokol nije realizovan, niti je ispunjeno obećanje koje je prije Incka dao i njegov prethodnik Miroslav Lajčak 2009. godine na božićnom prijemu u Mitropoliji dabrobosanskoj u Sarajevu.

Lajčak je tada izjavio da se "njegovi ljudi ozbiljno bave tim pitanjem" i da su "nadomak konačnog sporazuma o ovom izuzetno važnom pitanju".

"Politika" podsjeća da je Incko prije nepunih osam godina tvrdio da zbog simbolike i poštenja treba vratiti zgradu Bogoslovije.

- Ne uzimaj što nije tvoje. OHR radi na vraćanju imovine SPC. Meni bi bilo drago da se studenti Bogoslovije vrate u Sarajevo - rekao je Incko u oktobru 2009. godine.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).