Ulogujte se

Dodik: U isplati klirinškog duga problem sa procedurama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je u isplati klirinškog duga problem sa procedurama jer je tek prije dva dana BiH dostavila potreban dokument ruskom Ministarstvu finansija.

"Tamo je rečeno da će onog trentuka kada stigne besprijekorna dokumentacija, novac u roku od 40 dana biti uplaćen na račune BiH, odnosno za korištenje entiteta i drugih korisnika. Do kašnjenja je došlo kod nas, jer smo imali vremena da donesemo odluke u Predsjedništvu i parlamentu BiH, ali tek su sada stvoreni uslovi za tako nešto i čekamo realizaciju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Na pitanje novinara da li je u posljednjih mjesec dana avionom Vazduhoplovnog servisa letio za Krf i Ljubljanu i zbog čega, Dodik je rekao da u tome ništa nije tajna i da ovaj avion služi za prevoz funkcionera Srpske.

"U tom pogledu, apsolutno je sve dostupo u nadležnim službama, a imam obavezu da o tome informišem određene organe. Putujem avionom, ali nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta radio, a sve je u skladu sa zakonom", kaže Dodik.

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju.

Zahvaljujući angažovanju vlasti Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika, BiH će jedina dobiti pomenuti dug u novcu, a ne u robi.

Od ukupnih 125,156 miliona dolara ovog ruskog duga, Republika Srpska dobiće 36,29 miliona, Federacija BiH 72,59 miliona, Brčko distrikt 3,75 miliona, a institucije BiH 12,51 miliona.

DODIK: NASTAVIĆEMO DOBRU SARADNJU SA SRBIJOM

Predsjednik Srpske izjavio je izjavio je da će Srpska i Srbija nastaviti dobru saradnju i čestitao što je Ana Brnabić predložena za mandatara za sastav nove vlade Srbije.

"Ustavna obaveza predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da predloži mandatara u dogovoru sa političkim partijama i čestitamo na izboru", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će Republika Srpska i Srbija nastaviti i dalje da sarađuju u najboljem smislu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).