Ulogujte se

"Dani harmonike" ove godine i u Beogradu

Deveti međunarodni festival "Dani harmonike" ove godine će, osim u Ugljeviku i Bijeljini, biti održan i u Beogradu, rekao je Slaviša Perić, direktor Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", koja je jedan od organizatora festivala.

Festival koji će u Ugljeviku biti održan od 21. do 25. aprila, dostigao je visoku reputaciju i u inostranstvu, naglasio je Perić.

- Poznat je po najeminentnijim imenima u svijetu harmonike, poput Vladima Murze, Aleksandra Poelueva, Jurija Šiškina, Pavela Fenjuka, Aleksandra Skljarova, Sergeja Osokina, koji su na Festivalu koncertni izvođači, pedagozi festivala i ocjenjivači takmičara - dodao je Perić.

Navodeći da festivalskim danima prođe oko 500 takmičara godišnje, Perić je rekao da se iz godine u godinu povećava broj učesnika iz 13 evropskih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Švedske i BiH.

Festival će biti svečano otvoren 21. aprila u Ugljeviku nastupom prošlogodišnjeg laureata Dragana Jelačića i koncertom Vladimira Murze, a 22. i 23. aprila predviđeni su takmičarski dani u ugljevičkom Centru za kulturu.

U subotu, 22. aprila, predviđen je javni čas harmonike Jurija Šiškina iz Rusije i Vladimira Murze iz Ukrajine, kao i koncert gostujućeg dua iz autrijskog grada Linca.

U nedjelju, 23. aprila, je proglašenje laureata, zatim koncert ovogodišnjeg pobjednika takmičenja i koncert trenutno vodećeg izvođača na harmonici u svijetu Jurija Šiškina.

- U ponedjeljak, u Centru za kulturu u Bijeljini svi zajedno će se predstaviti gala koncertom, a u utorak, završnog dana festivala, koncert će u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu održati Vladimir Murza - naveo je Perić.

Organizatori Devetog međunarodnog festivala "Dani harmonike" su Muzička škola "Kornelije Stanković", Udruženje "Artist" i Centar lepih umetnosti "Guarnerius" - ustanova iz Srbije od nacionalnog značaja koju vodi Jovan Kolundžija, istaknuti srpski violinista.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Ugljevik.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).