Ulogujte se

Izložba iz foto-albuma Dragana Nikolića

Izložba posvećena Draganu Nikoliću otvorena je sinoć u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Posjetioci mogu vidjeti glumčeve fotografije nastale tokom snimanja mnogobrojnih filmova, plovidbe rijekom ili uživanja u kafani uz trubače.

- Naziv izložbe, "Vikipedija", je prije svega, metafora za nove naraštaje koji treba da imaju minimalno znanje ne samo o Draganu Nikoliću, nego i o svim pop ikonama naše kulture - rekao je autor postavke Zlatko Crnogorac.

Pojasnio je da ih je monografija "Gospodin mangup" ponukala da se na sličan način oduže velikanu srpskog glumišta i naprave ovu izložbu.

Urednica monografije Radmila Stanković podsjetila se druženja sa Gagom Nikolićem.

- S njim sam radila svoj prvi intervju, a iza njegovog iskrenog osmjeha i sjajnih očiju nikada se nisu vidjeli bol i tuga. Cijelog života bio je pravi lik iz literature koji štiti slabije, pomaže i trudi se da niko ne bude uvrijeđen - ispričala je urednica.

Kompozitor Dragan Simjanović prepričao je detalje posljednje saradnje s Nikolićem.

- Marketinška agencija htjela je da napravi spot s mojom muzikom iz "Nacionalne klase". Pristao sam samo pod uslovom da u spotu učestvuje i Gaga. Prihvatio je i cio honorar je ustupio za liječenje jedne bolesne djevojčice. To vam mnogo govori o Gagi - rekao je on.

Osim fotografija, izložba sadrži kolekciju Nikolićevih ličnih predmeta koje je ustupila njegova supruga Milena Dravić, a koji prikazuju glumčeve afinitete prema rijeci, životu u Parizu, stripu i knjigama.

- Gaga je za mene bio mnogo više od prijatelja. Pola života smo proveli zajedno u istom kraju i družili se skoro do posljednjeg dana. Pili smo svakodnevno prvu jutarnju kafu, ali mislim da čovjek mora da ima neki dio svoje intime koji zadrži za seb

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).