Ulogujte se

U manastiru Ostrog predstavljen roman Željka Pržulja „Vladika, slava mu i milost“

U Gornjem manastiru Ostrog predstavljena je knjiga srpskog pisca, pjesnika i novinara Željka Pržulja „Vladika, slava mu i milost“ koja govori o Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Pržulj je rekao da je po završetku knjige odlučio da blagoslov za njeno štampanje zatraži od Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On kaže da je o Svetom Vasiliju znao, kada je počeo da piše knjigu, onoliko koliko zna i 99 odsto Srba – da je rodom iz Hercegovine, da ima manastir kod Nikšića gdje dolaze ljudi u raznim nevoljama i da je ikona Svetog Vasilija Ostroškog pored njegove slavske ikone Svetog Jovana.

„Roman sam pisao četiri mjeseca, a mitropolitov blagoslov sam čekao šest mjeseci. I da nisam dobio blagoslov, roman nikad ne bi bio objavljen. On je tu pred vama i nadam se da će onaj procenat od jedan odsto Srba koji znaju više o Svetom Vasiliju, povećati barem na dva odsto. Ako to bude, to je moj uspjeh i ja sam zahvalan“, istakao je Pržulj.

O knjizi su govorili protojerej Radmilo Čizmović i jeremonah Vladimir Palibrk.

Sveštenik Čizmović je rekao da se Pržulj u knjizi „Vladika, slava mu i milost“ umotao u vrijeme Svetoga Vasilija, 17. vijek, što nije bilo nimalo jednostavno.

„To je vrijeme turske okupacije, vrijeme kada su latini okolo rovarili i podmetnuli Svetom Vasiliju, slava mu i milost, dva pisma kao da je htio da se pripoji Rimokatoličkoj uniji“, rekao je otac Radmilo, ističući da je Pržulj u romanu lijepo ukomponovao određene stvari i situacije.

Govoreći o knjizi, jeromonah Vladimir Palibrk je istakao da nije lako govoriti o Svetom Vasiliju, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Treba biti u ljubavi sa njim jer se živa ličnost Boga i njegovih svetitelja otkriva u ljubavi i daju nam spoznaju sebe. Nesumnjivo da je i naš autor Željko imao ljubav prema Svetom Vasiliju i pristupio je takvom divnom djelu da napiše i ostavi iza sebe pisano svjedočanstvo o divnom svetitelju Ostroškom“, rekoa je otac Palibrk.

Roman je predstavljen na „Duhovnim večerima subotom“ u Gornjem manastiru Ostrog na Miholjdan, u subotu, 12. oktobra.

Željko Pržulj rođen je 1964. godine u Sarajevu. Ovaj srpski pisac, pjesnik i novinar u svojim romanima, zbirkama priča i pjesama bavi se istorijskim i savremenim životnim temama.

U novinarskoj karijeri Pržulj se kroz reportaže, feljtone i kolumne pojavljivao u većem broju dnevnih listova i magazina.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu bio je borac i komandir u Vojsci Republike Srpske, te ratni dopisnik mnogih listova u Srbiji i Republici Srpskoj.

Do sada je objavio djela: „Braća po ulici“, „Iz Srpskog Sarajeva“, „Djeca sa granice“, „Dabogda crk’o rokenrol“, „Naličje“, „Otkud ti ovde“, „Posljednji plemići“, „Nezaštićeni svjedok“, „Između dva potopa“, „Gorštak u tenama“, „Za tebe“ /zbirka poezije za djecu/, „PTSP sindrom“, „Sedmi dva“ /roman za djecu/, „Posljedni dani Gavrila Principa“ /radiodrama/, „Ruka anđela“.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).