Ulogujte se

Trivan: Sve što Kusturica radi na Mokroj Gori je i epski i lirski

Ministar ekologije i zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan istakao je da sve ono što radi Emir Kusturica u Parku prirode na Mokroj Gori može da se nazove epskim, ali i lirskim.

- Ovdje smo na temelju odbrane životne sredine. Ovo što se dešava u Parku prirode u Mokroj Gori je nešto što bismo mogli da nazovemo i epskim ali i lirskim, zavisi sa koje strane hoćete da posmatrate. Ovdje imate dokaz da jedan region, makar i mikroregion, može da živi punim plućima, prije svega štiteći životnu sredinu, ali, imajući u vidu i sve druge efekte koje zaštita prirode može sa sobom da donese - istakao je Trivan, koji je juče zajedno sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, bio gost Emira Kusturice.

Dvojica ministara i njihov domaćin obišli su Šargansku osmicu, vozili se "ćirom", a zatim su obišli i nezavršeno postrojenje za preradu otpadnih voda ispod Mokre Gore.

Trivan je rekao da su došli na Mokru Goru da vide gdje se stalo sa izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, s obzirom da je država preuzela neke obaeze da se ovi poslovi završe.

- Neko ovdje ulaže veliku energiju da se ovo završi i mi ćemo to podržati zbog svih nas zajedno, zbog djece koja će doći, a ta djeca već su došla, i koliko čujem, seoska škola je puna - rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se manje od deset odsto otpadnih voda prerađuje što je skandalozno.

- Mi plaćamo cjenu tehnološkom razvoju, nedostatku novca, prljavim tehnologijama. Glavni prioritet ovog ministarstva jeste prerada otpadnih voda. Dakle, mi planiramo da u Srbiji napravimo 350 sistema za preradu, to znači puno malih sistema za preradu otpadnih voda, jer je to mnogo efikasnije - naveo je ministar Trivan.

On je dodao da je raspisan konkrus za 450 miliona dinara kojim se nudi mogućnost lokalnim samoupravama koje su spremne da krenu u izradu dokumentacije za izgradnju sistema za preradu otpadnih voda bez čega nema nastavka posla.

- Ovdje imamo svu potrebnu dokumentaciju, a nedostaje samo nešto malo novca da bi se ovo završilo - rekao je Trivan.

Kusturica je informisao ministre da je do sada, od Ivera, preko Mokre Gore, do zgrade nezavršenog postrojenja za preradu otpadnih voda igrađeno 16 kilometara kolektora za preradu otpadnih voda i da je ostao još mali zahvat, završetak postrojenja za preradu vode.

- Prije tri godine napravljen je ugovor i još čekamo da ovaj ogroman kolektor, dug 16 kilometara, koji je krenuo sa planine, dobije svoj završni dio, odnosno postrojenje za preradu otpadnih voda, odnosno da time naša država ispoštuje državna obavezu isporuke tehničke vode iz ove u drugu državu - rekao je Kusturica.

On je naglasio da se na tom području radi nešto što je neophodno pokoljenjima, a neophodno je da imaju zdravu sredinu, da imaju gdje da rade, i da im bude toplo, da piju vode koliko im treba.

- Mokra Gora je otišla korak dalje od vode, ona je stigla do 500, 600 odsto povećanja nataliteta, ali, izgleda, to nije do kraja u programu naše države. Kad neko pokuša da učini sve, onda postoje i oni koji pred njega stavljaju sve prepreke, sve balvane koji se mogu ispriječiti. Divna je stvar da se povežu zaštita životne sredine i kultura a to je u našem slučaju evidentno - istakao je Kusturica.

Ministar Ružić je naveo da je izgradnja kolektora i završetak postrojenja za preradu otpadnih voda značajan za cijelu Srbiju jer će taj projekat potvrditi, valorizovati sve potencijale ovog kraja, prenosi portal "Iskra".

- Važno je da ovaj projekat bude doveden do kraja. Ono što je, takođe, važno jeste da dragulj poput Mećavnika, koje drugi krajevi ili druge države nemaju, gdje dolaze poznata imena iz oblasti kulture, umjetnosti, postaje magnet za turiste -  rekao je Ružić.

On je naglasio da ovaj kraj zavređuje pažnju a ovaj projekta otvara nove mogućnost.

- Kada vidite da u jednom regionu, kraju koji je do pre 10 ili 20 godina bio zapušten, ostavljen, imate situaciju da ovde dolaze svetske zvezde, da se 600 odsto poveća natalitet, da u jednoj školi ovde u selu imate 70 đaka, to govori da simbioza državne i privatne inicijative može da da veliki podstrek za sve. I to treba podržati - istakao je Ružić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).