Ulogujte se

Pale: Na programu Filometeke srpski klasici

Na programu Filmoteke, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje u Palama od večeras do četvrtka, 21. marta, biće prikazani srpski igrani filmovi "Skupljači perja", "Balkanski špijun" i "Podzemlje", koji su proglašeni kulturnim dobrom od velikog značaja.

Večeras će biti prikazano remek-djela jugoslovenske kinematografije "Skupljači perja", koji prvi put u bivšoj Јugoslaviji na filmsko platno uvodi život ljudi sa društvene margine.

Pričom o vječnom lutanju Bijelog Bore i položaju Roma u društvu, reditelj Aleksandar Saša Petrović je u "Skupljačima perja" podsjetio na životne kontraste i naporan opstanak na margini društva.

Sutra će biti prikazan kultni film "Balkanski špijun" iz 1984. godine, koji je, prema sopstvenom scenariju, režirao Dušan Kovačević, zajedno sa Božidarom Nikolićem.

Film je osvojio Veliku zlatnu arenu u Puli 1984. godine, kao i nagradu žirija na filmskom festivalu u Montealu.

U četvrtak je na programu je kanski pobjednik iz 1995. godine - "Podzemlje" Emira Kusturice, u kojem igraju Predrag Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Јoković i Slavko Štimac.

Scenario su napisali Dušan Kovačević i Emir Kusturica, muziku je komponovao Goran Bregović, a fotografiju potpisao Vilko Filač.

Film je osvojio brojne međunarodne nagrade, a najznačajnija je Zlatna palma u Kanu. Prema ocjeni Britanskog filmskog instituta, Kusturičin film smatra se najboljim balkanskim filmom ikada snimljenim.

Filmoteka će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).