Ulogujte se

Štand Srpske u Beogradu u znaku 150 godina prve srpske čitaonice u Banjaluci

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, koji počinje u nedjelju, 21. oktobra, štand Republike Srpske biće u znaku 150 godina od otvaranja prve srpske čitaonice u Banjaluci, rekao je za Srnu direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

- To će se vidjeti i na štandu Republike Srpske, i na promocijama knjiga i monografije posvećene tom jubileju, a posebno na izložbi koju je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pripremila za ovogodišnji beogradski Sajam knjiga - rekao je Cicović i podsjetio da je banjalučka prva srpska čitaonica otvorena 1868. godine u Bogosloviji, prvoj srpskoj srednjoj školi u BiH.

Beogradski sajam knjiga počinje 21. oktobra, a svečano otvaranje jubilarnog desetog nastupa Republike Srpske na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u ponedjeljak, 22. oktobra, u 12.00 časova u svečanoj sali upravne sajamske zgrade.

Na Sajam knjiga iz Srpske dolazi 52 izdavača koji će u sajamskim salama za promocije i na štandu Republike Srpske u 55 promotivnih programa predstaviti 111 izdanja - 98 knjiga, monografija i zbornika, 11 časopisa za književnost, nauku, kulturu i umjetnost, kao i dva kalendara Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta".

Uz prisustvo uglednih gostiju iz Srbije i Republike Srpske, ljubitelji knjige i prijatelji Srpske prisustvovaće svečanom otvaranju, kratkom umjetničkom programu i prvoj promociji, a poslije toga krenuti u zajednički obilazak Sajma i posjetu štandu Republike Srpske, koji je i ove godine u hali dva, nivo A.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, organizuje ove godine jubilarni, deseti nastup na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Cicović je rekao da je podrška ovog ministarstva bila značajna i u pripremi i u realizaciji svih dosadašnjih predstavljanja kulture, nauke i umjetnosti Republike Srpske na Sajmu knjiga.

Izvjesnu pomoć u pripremama dali su i Udruženje izdavača i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao i svi izdavači i institucije koje imaju izdavačku djelatnost.

Cicović je istakao da je beogradski Sajam knjiga pravo mjesto i za kampanju "Čitajmo zajedno" koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike iz Istočnog Sarajeva.

Kampanja "Čitajmo zajedno" biće posebno predstavljena u utorak, 23. oktobra, u 11.00 časova na štandu Zavoda za udžbenike, u hali jedan, Venac Milorada Pavića.

Tradicionalno priznanje Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje dodjeljuje izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske biće uručeno 27. oktobra, u 11.30 časova, na štandu Srpske.

Književno veče pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja biće održano u četvrtak 25. oktobra, u 18.00 časova, na štandu Republike Srpske.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i pet drugih značajnih knjiga svojih članova, a još četiri će biti samo izložene.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstaviće monografiju i tematski zbornik kojim se istorijski dokumenti o srpskoj čitaonici i njen put do savremene biblioteke kao značajne institucije kulture, nauke i umjetnosti Republike Srpske pokazuju kao relevantan svjedok vremena i razvoja društva.

Biblioteka će predstaviti beogradskim čitaocima novo čitanje Petra Kočića, kao priče u stripu - "Stripovijetke Petra Kočića".

Biće predstavljena nova knjiga Milana Ljepojevića "Referendum, odbrana Srpske", u izdanju banjalučkih "Nezavisnih novina".

Posebno mjesto ima tema njegovanja i razvijanja kulture sjećanja na nevine žrtve rata i sve koji su pali u odbrani Srpske, među kojima su monografska studija "Republika Srpska u otadžbinsko-odbrambenom ratu" u izdanju Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica, kao i knjiga "Bitka za Srebrenicu - rat za civilizaciju", autora Dušana Pavlovića.

Na Sajmu će na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku biti predstavljen projekat Mire Lolić Močević "Dušu nisu ubili", koji filmom i knjigom govori o stradanju Srba u 20. vijeku, u izdanju udruženja Srpsko-ruski most, dok će, kao i svake godine, biti prisutna i izdanja Spomen-područja Donja Gradina.

Muzej Republike Srpske predstaviće knjigu o zmijanjskom vezu, koja je objavljena i na ruskom jeziku, te knjigu o vinu.

Povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, Muzej Republike Srpske predstaviće knjigu o ovom značajnom istorijskom događaju.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće "Zbirku inostrane umjetnosti" i Monografiju jednog srpskog umjetnika.

Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj ove godine na Beogradski sajam dolazi sa pet knjiga iz oblasti srpske narodne književnosti u BiH, što će privući pažnju stručne javnosti, ali i drugih ljubitelja narodnog stvaralaštva.

Zahvaljujući tradicionalnom konkursu za književnu nagradu "Zlatna sova", kojom Zavod za udžbenike iz Istočnog Sarajeva nagrađuje pisce najboljih neobjavljenih romana, ove godine će se beogradskoj publici predstaviti tri nagrađena romana - "Vojnik ničije vojske" Ilije Gajice iz Beograda, "Rukavica" Slavice Erdeljanović-Curk iz Niša i "Kiša i mleko" Radisava Milića iz Smedereva.

Udruženje književnika Republike Srpske na Sajmu će se predstaviti sa sedam knjiga - Antologijom pjesnika iz Republike Srpske objavljenom na poljskom jeziku, pet knjiga domaćih autora i jednim srpskim prevodom knjige poezije.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" na ovogodišnji Sajam izlazi kao čuvar narodne tradicije, te kao izdavač savremenih djela iz oblasti književnosti, književne periodike i kritike, kako Glavni odbor Pale, Istočno Sarajevo, tako i odbori u Bijeljini, Gacku, Foči, Vlasenici i Tuzli.

Biće predstavljene i druge dvije umjetnosti - muzička, gdje će u izdanju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biti predstavljena knjiga "Gudački kvarteti" Vlade S. Miloševića, najpoznatijeg srpskog kompozitora u BiH, kao i likovna umjetnost - u obliku Monografije srpskog slikara iz Firence, autora Mladena Karana u izdanju "Atlantika BB" iz Banjaluke.

Biće predstavljene i knjige univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, kao što su Zbornik radova "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma", u izdanju Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i knjiga Lorensa Armanda Frenča "Izgradnja modela restorativne društvene pravde u BiH", u izdanju Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

U okviru izložbi Beogradskog sajma, u hali dva, nivo C, od 21. do 27. oktobra Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske organizovaće dvije izložbe - "Na temeljima srpske čitaonice" i "Stripovijetke Petra Kočića".

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je i ove godine na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u dvostrukoj ulozi - kao inicijator i organizator reprezentativnog nastupa Srpske, te kao izdavač i suizdavač knjiga koje će biti predstavljene.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).