Ulogujte se

Počeo 71. Kanski filmski festival

Film "Svi znaju" iranskog reditelja Asgara Farhadija sa Penelopom Kruz i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama otvorio je večeras 71. međunarodni filmski festival u Kanu.

Glavni protagonisti filma, Kruz i Bardem, zajedno sa rediteljem Farhadijem, prošetali su crvenim tepihom prilikom ceremonije otvaranja.

Na festivalu, koji će trajati do 19. maja, biće prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za Zlatnu palmu.

Osim filma "Svi znaju", u konkurenciji za nagradu su ostvarenja "Tri lica" Јafara Panahija, "Stablo divlje kruške"  Nurija Biljea Kejlana, "Ajka" Sergeja Dvortsevoja, "Blackkklansman" Spajk Lija, " "Burning" Li Čang donga, "Dogman" Matea Garonea.

U konkurenciji su i filmovi "U ratu" Stefana Brizea, "Pepeo je potpuno bijel" Јi Zang Kea, "Knjiga slika" Žan Lik Godara, "Ljeto" Kirila Serebrenikova, "Kradljivci" Manbuku Kazoki, "Čak i ako me probudiš" Hamabučija Rjusekea.

Za nagradu će se takmičiti i filmovi "Svidjeti se, voljeti i brzo trčati" Kristova Onorea, "Nouu u srcu" Јana Gonzalesa, "Pod srebrnim jezerom" Dejvida Roberta Mičela, "Јomedin" A.B. Šavkija i "Zimski rat" Pavela Pavlikovskog.

Među takmičarskim filmovima su i filmovi tri rediteljke - "Kćerke sunca" Iv Hason, "Čafarnaum" Nadin Labaki i "Srećni Lazaro" Alis Rorvaher.

Na čelu devetočlanog žirija je australijska glumica Kejt Blanšet.

Među filmovima koji se takmiče za Zlatnu palmu osam su ostvarenja novih autora, a dva reditelja koji nisu mogli da napuste svoju zemlju - Јafara Panahija iz Irana i Kirila Serebrenikova iz Rusije, koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je pronevjerio novac.

Ono što će obilježiti ovogodišnji festival jeste uspostavljanje "vruće" linije za prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, ali i zabrana selfi fotografija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).