Ulogujte se

Vladiki Grigoriju uručivanje "Kočićevog pera" i "Kočićeve knjige"

Njegovom preosveštenstvu vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju danas će u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu biti svečano uručene nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" za zbirku priča "Preko praga", saopštila je izdavačka kuća "Laguna", koja je izdavač ove zbirke.

Žiri, koji čine predsjednik Nikola Vukolić i članovi Miljenko Јergović i Mladen Vesković, donio je odluku da prestižnu nagradu "Kočićevo pero" dodijeli zbirki priča vladike Grigorija, kao i da istom piscu pripadne nagrada "Kočićeva knjiga", koju Zadužbina "Petar Kočić" dodjeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije /Durić/ rođen je 1967. godine u Varešu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu.

Srpsku pravoslavnu bogosloviju "Sveti Sava" upisuje 1985. godine u Beogradu, a 1994. godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Zamonašen je 1992. godine u Manastiru Ostrog, a potom sa tadašnjim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem /Јevtićem/ odlazi u obnovljeni Manastir Uspenja Presvete Bogorodice - Tvrdoš kod Trebinja.

Iguman manastira Tvrdoš postaje 1996. godine, a zatim i arhimandrit 1997, dok je u tron episkopa zahumsko-hercegovačkih i primorskih uveden 1999. godine.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu odbranio je 2014. godine doktorsku disertaciju pod naslovom "Relaciona ontologija Јovana Zizjulasa" i time stekao zvanje doktora teologije.

Autor je knjiga "Dolazi čas i već je nastao", "Lazar", "Priča o starom kralju" i "Radost života".

Poslednja izmjenapetak, 22 Decembar 2017 15:44

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).