Ulogujte se

Promocija dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom" u Beogradu

Projekcija dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića biće održana na Vojnoj akademiji u Beogradu, danas od 16 časova.

Ovaj dokumentarni film do sada je prikazan u deset gradova Republike Srpske i Srbije.

Za projekciju filma "Nebo nad Bjelovarom" vlada velika zainteresovamost publike, čemu svjedoči činjenica da su u pojedinim gradovima održane i po dvije projekcije.

"Nebo nad Bjelovarom" je film o majoru Milanu Tepiću i Stojadinu Mirkoviću koji su na herojski način prije gotovo tri decenije poginuli u Bjelovaru braneći vojničku čast i zakletvu.

Major Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa Tepićem je poginuo i vojnik Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da se sa ostalim vojnicima povuče od glavnog objekta i spasi svoj život.

Autor ovog filma posebno naglašava da je važno da nove generacije shvate čin majora Tepića i uđu u srž njegovog djela.

Predsjedništvo tadašnje SFRЈ odlikovalo je 19. novembra 1991. godine posthumno majora Milana Tepića Ordenom narodnog heroja Јugoslavije i proglasilo ga narodnim herojem za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom napada na kasarnu ЈNA u Bjelovaru.

Njegovo ime nose ulice mnogih gradova u Srpskoj i Srbiji, kasarna u Јakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije na Topčideru.

Posmrtni ostaci majora Tepića, za koje se vjeruje da su na području Hrvatske, još nisu predati porodici.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).