Ulogujte se

Predstavljen projekat "EU for biznis" od 16,1 milion evra

U Sarajevu je danas predstavljen projekat "EU for biznis" ukupne vrijednosti 16,1 milion evra namijenjenih za podršku razvoja privatnog sektora u BiH.

Projekat su predstavili šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasador Njemačke u BiH Kristijana Homan, direktor Njemačkog društva za međunarodnu saradnju /GIZ/ za BiH i Crnu Goru Brigite Hojel Rolf i rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN /UNDP/ Sezin Sinanoglu.

Vigemark je istakao da je riječ o vrlo ambicioznom projektu u koji je EU uložila 15 miliona evra, a Njemačka 1,1 milion evra koji ima za cilj da osnaži mala i srednja preduzeća na lokalnom nivou.

"Tih 16 miliona evra zvuči kao velika suma i biće iskorištena za podršku izvozno orijentisanom sektoru, za IT sektor, kompanije koje rade na u oblasti drveta i metala. Zahvaljujući nekim od tih kompanija, ali i ekonomskom stanju, izvoz BiH u EU je u porastu", rekao je Vigemark.

On je naglasio da je svrha projekta da se repliciraju modeli uspješnih i dinamičnih kompanija u BiH i na druge dijelove u zemlji.

"Program će pokriti i ruralni razvoj i oblast poljoprivredno-prehrambenog sektora za koji konačno imamo Strategiju za ruralni razvoj. Obuhvaćena je i oblast turizma što je važno za BiH", rekao je Vigemark.

Homanova je istakla da je cilj programa pružanje konkretne pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi privreda u BiH postala konkurentnija, privukle strane investicije i otvorila kvalitetna nova radna mjesta.

"U ovoj zemlji ima mnogo preduzeća koja nude kvaltitetne proizvode i treba im samo mali podstrek i pomoć kako bi bili uspješni i na međunarodnim tržištima. Ta pomoć se nekad može odraziti samo u formi savjeta i kontakta sa odgovarajućim partnerima u inostranstvu", rekla je njemački ambasador.

Ona je izrazila nadu da će kroz zajedničke napore sa partnerima u projektu "EU for biznis" biti ostvarane velike promjene u privredi BiH, s obzirom na to da je riječ o zemlji koja bi trebalo da bude članica EU i pripada tom tržištu.

U ime agencija koje su realizatori projekta novinarima se obratila direktor GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigita Hojel Rolf, koja je naglasila da će od 16,1 milion evra 10 miliona biti iskorišteno za dodjelu bespovratnih grantova izvozno orijentisanim preduzećima.

"Implementatori projekta su GIZ, UNDP i Međunarodna organizacija rada /ILO/. Projekat pokrećemo danas, a trajaće do 2022. godine. Objavićemo niz tenedera i to će početi krajem ove godine", rekla je Hojel Rolf.

Ona je istakla da direktni korisnici programa mogu biti pojedinačna preduzeća, poljoprivrednici, preduzetnici i ljudi koji tek pokreću privredne subjekte, ali i različite organizacije u oblasti istraživačkog rada koje se konkretno bave razvojem preduzetništva.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Sezin Sinanoglu izrazila je zadovoljstvo što se projekat "EU for biznis" fokusira na otvaranje radnih mjesta u BiH, uz jačanje konkurentnosti, inovacije, diverzifikacije i modernizacije privrede i poljoprivrede.

"U ovom projektu je riječ o zajedničkom nastojanju dva velika donatora EU i Njemačke i tri sposobne organizacije GIZ, ILO i UNDP, koji unose svoju ekspertizu u program. Program se ne fokusira na male stvari nego je ambiciozan jer je izbor korisnika drugačiji", rekla je Sinanoglu.

Ona je napomenula da će UNDP realizovati 4,4 miliona evra, od čega tri miliona ide direktno korisnicima projekta, mahom u ruralnim područjima u oblasti proizvodnje hrane.

"Očekujemo da ćemo pomoći stvaranju kvalitetnih radnih mjesta koja su približna evrposkim standardima i time poboljšati kvalitet življenja u ruralnim područjima", dodala je rezidentni predstavnik UNDP-a.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).