Ulogujte se

SAD postaje vodeći izvoznik nafte

SAD će verovatno naredne godine prestići Saudijsku Arabiju i postati najveći svjetski izvoznik nafte, prema procjenama američke banke Sitigrup.

Imajući u vidu činjenicu da je američka proizvodnja nafte porasla na nezapamćene nivoe u trenutku kada Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ograničava proizvodnju, SAD su na putu da postanu vodeći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda u 2019. godini, poručuju iz te banke, a prenosi agencija Blumberg.

Američki izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda porastao je na rekordnih 8,3 miliona barela dnevno prošle nedjelje, prema podacima američke vlade.

To je nešto u manje u odnosu na vodećeg izvoznika Saudijsku Arabiju, koja je u januaru izvozila 9,3 miliona barela dnevno, ali više od isporuka Rusije od 7,4 miliona barela dnevno.

Kontinuirani napori OPEK-a i njegovih partnera na ograničavanju proizvodnje i nastavku smanjenja globalnih zaliha doprinijeli su tome da cijena američke "lake" nafte proteklih dana skoči na najviši nivo od 2014. godine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).