Ulogujte se

Do kraja godine u Srebrenici fabrika za preradu mlijeka

Na današnjem sastanku načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske razgovarano je o izgradnji sistema za navodnjavanje i otvaranju mljekare u ovoj opštini.

Pripremamo tender za idejni projekat, kako bismo pronašli najboljeg izvođača i uradili idejno rješenje. Nakon toga krenućemo u projektovanje sistema za navodnjavanje, koji će biti rađen po uzoru na onaj u Bratuncu. Obuhvatili bismo površinu od nekih 600 hektara i na području Skelana - rekao je direktor Јedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, Stefan Mitrović.

Kako je istakao, radovi bi trebalo da počnu na proljeće sljedeće godine.

Sastanak je održan i kao odgovor na inicijativu opštine Srebrenica za izgradnju pogona za preradu mlijeka.

- Oko 2,5 miliona litara mlijeka se proizvodi na području četiri opštine- Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Milića. To je značajan potencijal i investitor iz Austrije je veoma zainteresovan. U toku je izrada projektne dokumentacije i objekta. Јednim dijelom opština učestvuje- opštinsko rukovodstvo treba da obezbijedi lokaciju, objekat da privedu namjeni, investitor će donijeti svoju opremu, svoju tehnologiju i otkupljivaće mlijeko sa područja ovih opština, a proizvode plasirati na teritoriji BiH - rekao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Već u toku naredne sedmice načelnik opštine će otputovati u Austriju, gdje bi trebalo da potpiše ugovor sa austrijskim investitorom.

- Oni će u narednih nekoliko mjeseci doći u Srebrenicu, predati nam idejni projekat kako bismo mogli objekat koji je bio namijenjen za vezionicu, adaptirati za mljekaru, raspisati tender i, naravno, u ovoj godini početi sa proizvodnjom - rekao je Grujičić.

- Nakon što potpišemo ugovor, oni će u Austriji početi da proizvode naše proizvode i da ih plasiraju na tržište sa njihovim mlijekom, ali sa našim logoom. To će biti srebreničko mlijeko i jogurt - dodao je Grujičić.

U fabrici za preradu mlijeka biće zaposleno do 30 ljudi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).